Ons verhaal

De VZW Wijkgezondheidscentra Kempen werd op 2 juni 2016 opgericht. Zorgverleners, gesteund door vrijwilligers uit de stad, willen op een andere manier zorg verlenen, een zorg met oog voor het medische aspect maar ook voor de psychische en sociale component van gezondheid.

Onder impuls van de Provincie Antwerpen waren op datzelfde moment vier startende initiatieven aan het werk. Drie van hen, Heist-op- den-Berg, Herentals en Geel, hebben de handen in mekaar geslagen om onder één v.z.w. verder te werken en zo de krachten te bundelen.

Op 2 november 2016 startte het WGC Herentals met een team van twee huisartsen ondersteund door vrijwilligers. Daar begon het ‘zichtbare’ verhaal van de wijkgezondheidscentra in de Kempen. De aanvraag om forfaitair te werken is momenteel ingediend maar echter geblokkeerd door Minister De Block.

Van zodra de mogelijkheid bestaat om forfaitair te werken, krijgt de multidisciplinaire samenwerking onder één dak verder vorm en komt de verpleegkundige in dienst om de werking te versterken. De multidisciplinaire werking zal verder stilaan groeien wanneer we de functie van maatschappelijk werker integreren in het WGC.

Op 4 september 2017 opende het wijkgezondheidscentrum Heist haar deuren.

Elk wijkgezondheidscentrum zal werken met een gedefinieerd werkingsgebied. Patiënten uit het werkingsgebied kunnen zich inschrijven in het wijkgezondheidscentrum.

Je kan meer lezen over een wijkgezondheidscentrum en de werkingsprincipes op de website van de Vereniging voor Wijkgezondheidscentra.